Két kukás szelektív gyűjtési rendszer

2014 augusztus 1-ével Társaságunk első körben az alábbi 7 településen vezeti be a 2 kukás rendszert:

Alsónémedi
Iváncsa
Perkáta
Polgárdi
Pusztaszabolcs
Szabadbattyán
Taksony

 

 

A VERTIKÁL Közszolgáltató Nonprofit Zrt. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás fejlesztését tűzte ki célul annak érdekében, hogy a háztartásokban képződött hulladék mennyisége minél magasabb arányban hasznosításra kerüljön, csökkentve ezzel a lerakóba kerülő hulladékmennyiséget. Fejlesztési elképzelésünk összhangban van a vonatkozó jogszabályokkal.

A hulladékgyűjtő edényzetekbe az eddig megszokott módon (1 kukás rendszer) kevert (biológiailag bomló és csomagolási hulladék) települési hulladék került gyűjtésre.

Önöknek a fejlesztés során ezen hulladékot a továbbiakban 2 felé szükséges gyűjteni (2 kukás rendszer).

  1. SÁRGA FEDELŰ EDÉNY: Az 1 db sárga fedelű INGYENESEN kiosztott edényzetbe kizárólagosan az alábbi tiszta, kimosott szelektív csomagolási hulladékok kerülhetnek:
  • műanyag (pl. PET palack, tejfölös-, joghurtos doboz, műanyag zacskó, fólia, raschel zsák, reklám táska, PP, HDPE jelzésű flakonok, egyéb kemény műanyagok LAPOSRA TAPOSVA);
  • papír (pl. újságpapír, szórólap, irodai papírhulladék, tiszta csomagolópapír);
  • Tetra-Pak italoskarton-dobozok (LAPOSRA TAPOSVA);
  • fém (alumíniumos italos doboz, alufólia, fém konzerves doboz);
  • porcelán (pl. törött tányér).

Amennyiben a sárga fedővel ellátott edényzet mérete nem elegendő az ingatlanon keletkező fentieknek megfelelő csomagolási hulladékoknak, úgy az az edényzet mellé további átlátszó zsákban is kihelyezhető. Az összegyűjtött csomagolási hulladék 2 hetente kerül ürítésre azon a napon, amikor a hagyományos edényzet ürítése is történik. A 2 kukás gyűjtés érdekében 2 hetente, 2 db hulladékgyűjtő gépjárművet indít a szolgáltató.

  1. JELENLEG IS HASZNÁLT EDÉNY: A biológiailag lebomló hulladék (fűnyesedék, lomb, kerti gyomok, konyhai maradék, egészségügyi hulladék) gyűjtése a jelenleg is használt edényzetben történik a bevett gyakorlat szerint, ezen biológiailag lebomló hulladék a csomagolási hulladék gyűjtésére szolgáló edényzetbe NEM KEVERHETŐ.

A fehér és színes üveg (pl. befőttes-, ásványvizes-, boros-, sörösüveg) gyűjtése hulladékgyűjtő szigeteken történik, kérjük az üveg hulladékokat ezen tárolókba helyezzék, ne a sárga fedelű edényzetbe. A 2 kukás rendszer indulásával a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés (csomagolóanyag és zöldhulladék) megszűnik, a lomtalanítás változatlan formában működik a továbbiakban is.

A sárga fedelű edényzeteket az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. támogatásával „Hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése a Vertikál Nonprofit Zrt-nél” címmel elnyert pályázat (Projekt azonosító száma: OHU-IFPR-2013-001/133/2014) keretében tudjuk ingyenesen biztosítani, az ingatlanhasználóknak ez további terhet nem jelent. A fejlesztés mellett a szolgáltatás és a díjfizetés változatlan formában történik. A többlet hulladékszállítási költséget Társaságunk finanszírozza.

A sárga fedővel ellátott edényzeteket az Önkormányzatok segítségével 2014. július hónapban juttatjuk el a lakosság részére.

Az átadásra kerülő edényzet Társaságunk tulajdonában marad, azt a lakosság részére csak a rendeltetésszerű használat céljából adjuk át, így elköltözés esetén azt a következő ingatlanhasználónak KÖTELEZŐEN át kell adni, melyről Társaságunkat is értesíteni szükséges.

 

Segítő együttműködését megköszönve, tisztelettel:

 

Polgárdi, 2014. július 7.

VERTIKÁL
KÖZSZOLGÁLTATÓ NONPROFIT ZRT.

 

Hulladékszállítási naptárak: