Szelektív hulladékgyűjtés és kezelés

A gazdasági szempontok (és az EU irányelvekhez történő megfelelés igénye) azonban hosszútávon nem engedik meg, hogy az újrahasznosítható hulladékokat lerakással ártalmatlanítsuk. Szükséges a hulladékok szelektív gyűjtésével, utóválogatásával és az újrahasznosítható anyagok felhasználásával kiegészíteni a rendezett elhelyezést. Az újrahasznosítható anyagok hasznosításának koordinálását a Rec-Org Plusz Kft. látja el.

A Vertikál Zrt. által működtetett regionális hulladékgazdálkodási rendszer fontos elemei a gyűjtőszigetek, és a hulladékudvarok. A hulladékudvarok szerepe, hogy a hulladék szelektív gyűjtését és kezelését, még a keletkezés helyén, illetve ahhoz közel lehessen elvégezni. A hulladékudvarok többségében működik tömörítő konténer a kevert hulladékokra, ezáltal azon udvarok egyben átrakó állomásként is funkcionálnak. A hulladékudvarok üzemeltetéséhez megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik Társaságunk.

Jelenleg 16 db működő hulladékudvar, és 71 db működő hulladékgyűjtő sziget áll a Vertikál Zrt. kezelésében:

Hulladékudvarok:

Adony
Balatonfűzfő
Berhida
Cece
Dég
Káloz
Kisláng
Lajoskomárom
Lepsény
Perkáta
Polgárdi
Sárbogárd
Soponya
Simontornya
Szabadbattyán
Szabadhídvég

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek:

  • Kisszékely, Nagyszékely, Igar, Dég, Mezőkomárom, Mezőszilas, Alap, Vajta, Simontornya, Sárbogárd, Bikács, Pálfa, Németkér
  • Adony, Beloiannisz, Besnyő, Hantos, Nagylók
  • Berhida, Peremarton, Vilonya, Litér, Királyszentistván, Sárkeszi, Füle, Tác, Jenő, Nádasdladány, Lepsény, Úrhida, Polgárdi, Kőszárhegy, Mezőszentgyörgy

 A Polgárdi külterületén található 098/6 hrsz.-ú telephelyünkön lévő hulladékválogató és –hasznosító telepünkön az elmúlt években jelentős beruházásokat és fejlesztéseket hajtottunk végre, így a 2010. évben már üzemszerűen működik a szelektív hulladékok kezelésére szolgáló válogatósor és bálázógép. Ennek köszönhetően nemcsak a hasznosítható hulladékok hatékony előkezelését tudjuk megvalósítani, de számos új munkahelyet is teremtettünk.

 A válogatósoron a papírhulladékokat vegyes- illetve kartonpapírra, a PET palackokat szín szerint, az egyéb műanyagokat pedig anyagfajtákként tudjuk szétválogatni. A válogatást követően az automata bálázógéppel kerülnek elkészítésre a bálák, melyek aztán hasznosítás céljából kerülnek továbbadásra.